Üzüm reçeli

Üzüm reçeli için malzemelerimiz;
  • 1 kg çekirdeksiz İzmir üzümü
  • 600 gr – 800 gr şeker (üzümün tadına göre şeker miktarı değişebiliyor)
  • 1 adet kabuk tarçın
  • birkaç tane limon tuzu ya da birkaç damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı
Üzüm reçeli için, önce çekirdeksiz üzümleri ayıklıyoruz ve güzelce yıkıyoruz. Üzümleri reçel yapacağımız tencereye koyuyoruz, üzerine şekeri ekliyoruz. Üzüm reçelinin şeker miktarı değişebilir. Çok sarı ve çok tatlı üzümler için, üzümün yarısı kadar şeker koymanız yeterli olabiliyor. Ama daha yeşil, hafif ekşi üzümler ile reçel yapıyorsanız o zaman üzüm kadar şeker koyabilirsiniz. Yine de unutmayız, üzüm çok tatlı bir meyve 🙂 Üzüm ve şekeri koyduğumuz tencereye 1 fincan su koyuyoruz. Üzümlerin suyunu verip şeker de eriyinceye kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Üzüm diğer meyveler gibi şekeri görüp hemen kendini salan meyvelerden değil. Üzüm, şekerin içinde 1 gün de beklese suyunu bırakmıyor. Üzüm reçeli yaparken, şeker yanmasın diye ve suyun sıcaklığı ile üzümler yumuşasın, suyunu bıraksın diye 1 fincan su ekliyoruz. Üzümler kısık ateşte yavaş yavaş pişerken suyunu bırakacaktır. Üzüm reçelinin köpüklenmemesi için1 çay kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz. Üzümler suyunu bırakıp şeker eriyince artık reçelin de rengi oluşmaya başlıyor. Koyu sarı bir renge dönüşüyor. Bu aşamada üzüm reçeline 1(bir) adet kabuk tarçın ekliyoruz. (dilerseniz vanilya da ekleyebilirsiniz). Üzüm reçelini bir süre daha pişiriyoruz. Arada karıştırırken üzümlerin bir kısmının sularını bırakıp buruştuğunu görürsünüz. Reçelin içindeki bütün üzümler, sularını bırakıp buruşuncaya kadar kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Üzüm taneleri buruşmuş olunca, reçelin içine limon tuzu yada limon suyu ekliyoruz. 1-2 dakika kaynatıp ocağımızı kapatıyoruz. İçine eklenen tarçın ( ya da isteğinize göre vanilya) hoş kokulu üzüm reçeli hazır. Üzüm reçelini tencereden boşaltırken kabuk tarçını çıkartıyoruz. Afiyet olsun 🙂 NOTLAR
  • Üzüm reçeli diğer reçellere göre daha cıvık, akışkan olabilir. Pişirirken tadını kontrol etmek iyi olacaktır. Üzümün kendisi de çok şekerli olduğu için, yoğun kıvamlı bir reçel yapmaya çalışırken, şekeri fazla kaçabilir.
  • Üzüm reçeli diğer meyve reçelleri gibi köpüklenmiyor, ama köpüğü önlemek için 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı ekleyebilirsiniz.
  • Üzüm reçelinin, kendine has bir kokusu olmuyor. Kabul tarçını ya da vanilyayı reçele hoş bir koku vermesi için ekliyoruz.
  • Kabuk tarçın ekledikten sonra üzüm reçelinin rengi biraz koyulaşacaktır. Üzüm reçelinin rengi çok koyu olmasın diye, kabul tarçını son aşamada reçele ekliyoruz. Ve reçeli boşaltırken kabuk tarçını çıkartmayı unutmuyoruz. 🙂
 
--

Dikkat!

Değerlendirme göndermek için üye yapmalısınız.

--


Henüz kimse bu tarif için değerlendirme yapmamış. İlk notu siz verin.